H3-Brouwer bij aantreden
WIE IS DEZE ‘ZEER BEKWAME HOOGLEERAAR’ BROUWER ?
Hendrik Albertus (Aldert) Brouwer wordt op 20 september 1886 te Medemblik geboren als derde zoon van het echtpaar Brouwer-Poutsma. Van 1897–1902 bezoekt Aldert de hbs in Haarlem. Na zijn studie aan de Technische Hogeschool (TH) te Delft, onder de bezielende leiding van Molengraaff, behaalt hij in 1908 op 21-jarige leeftijd het diploma van mijningenieur. Daarna is hij assistent voor de petrografie en later voor de geologie aan de TH en studeert in 1909 in Parijs bij de vermaarde petroloog Alfred Lacroix. Na een studiereis in Zuid-Afrika promoveert hij in oktober 1910 in Delft bij Molengraaff op het proefschrift: ‘Oorsprong en samenstelling der Transvaalsche nepheliensyenieten’.
Later dat jaar treedt hij in dienst bij het Indische Mijnwezen. Deze functie biedt hem volop de gelegenheid tot het verrichten van wetenschappelijk werk. In de jaren 1911–1912 doet hij onderzoek op Timor en aangrenzende eilanden (aanvankelijk als deelnemer aan de Timor expeditie onder leiding van Molengraaff), op Midden-Sumatra (1913–1914) en op de Molukken (1915). In 1916 keert hij terug naar Nederland.
Bij Koninklijk Besluit van 18 januari 1918 wordt de 31-jarige Brouwer benoemd tot gewoon hoogleraar in de historische geologie en paleontologie aan de TH te Delft, waar hij op 22 februari zijn inaugurele rede houdt: ‘Phasen der bergvorming in de Molukken’. Tijdens zijn professoraat in Delft is hij promotor bij tien promoties.3 In 1922 is hij een half jaar ‘exchange-professor’ aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor. Drie jaar later krijgt hij een bijzonder hoogleraarschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.
Op grond van zijn vele kwaliteiten en verdiensten wordt hij al in 1922 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Brouwer is een begenadigd onderzoeker en een scherp waarnemer die gecompliceerde geologische problemen, mede door zijn feilloze intuïtie, snel tot een oplossing weet te brengen. Hij is een vlot en voortreffelijk spreker en de Delftse studenten prijzen zijn colleges vanwege hun eenvoud en helderheid. Hij staat bekend als een ongeduldig, wispelturig en lastig man. Die reputatie zal hij bevestigen gedurende zijn loopbaan aan de Universiteit van Amsterdam.